Cel mai greu este sa te apuci sa faci ceva dupa ce ai luat o bine meritata pauza. Vreau sa cred ca m-am documentat avand in vedere ca in ultimele luni chiar am citit cateva carti foarte interesante din diferite domenii si in momentul de fata as putea sa am o parere justa chiar si in ceea ce priveste politica Romaniei la sfarsitul anilor '90.
De vreo saptamana tot spun ca "azi" scriu. Nu eram sigura ce inseamna "azi" sau care "azi", dar stiam ca o voi face curand.Adevarul e ca am atat de multe idei, dar nu mai stiu cum sa scriu, cum sa-mi exprim nemultumirile.M-am gandit ca ar fi bine sa incep prin a citi. Reviste. (carti oricum citesc si fara motiv).Nu m-au ajutat .De fapt chiar m-am enervat. Rafoind revistele adunate de mine in decursul anilor 2007-2010 am descoperit zeci de greseli gramaticale. Greseli care nu au scuza.Ma intreb cum poate un redactor-sef cu facultate, master si experienta sa nu vorbeasca/ scrie corect in limba romana? Este normal?Nu as fi asa deranjata daca ar gresi in viata de zi cu zi, daca ar scrie un eseu pe care-l arata prietenilor sau e o lucrare pentru un public restrans , dar cand zeci de mii de oameni iti citesc si rasfoiesc revista ar trebui sa ai putin bun simt sa citesti DOOM-ul macar o data la doua luni. Sunt constienta ca un redactor-sef are cu totul si cu totul alte obligatii: petreceri, deschideri, evenimente, fashion week-uri etc (asta era o ironie) , dar (pe langa aceste evenimente de promovare) trebuie sa fie atent(a) si la continutul,formatul, structura si calitatea editorialelor. Daca tu, in calitate de redactor-sef, nu esti in stare sa te ocupi de corectarea si finisarea articlolelor pe care redactorii/ colaboratorii etc tai le scriu, macar angajeaza un asistent. Sunt multi tineri cu potential care cunosc limba romana, citesc indeajuns de mult incat sa aiba un vocabular bogat si nu se-ncurca in cuvinte mari.
Noi ne facem probleme de generatia noua. Dar pentru generatiile de inaintea noastra de ce nu-si face nimeni probleme? Cine ne-a dat si noua un exemplu de urmat? Cine? Nu e de judecat cand vezi ca fete de 12-13 ani arata si se comporta cu cel putin 5-7 ani mai “matur”. Societatea in care traim vinde mizerii, chirurgie plastica,sex, promoveaza non-valorile, si arunca la gunoi oamenii cu viziune, cu perspective asupra viitorului. Avand in vedere ca sunt persoane publice care nu stiu sa scrie sau sa vorbeasca fluent si corect din punct de vedere gramatical limba romana , nu avem dreptul sa comentam faptul ca jumatate din tinerii care au sustinut examenul de bacalaureat au picat.(Cand spun persoane publice nu ma refer la Daniela Crudu &co. De exemplu am citit cartea Oanei Pellea-Jurnal. Interesanta, insa am gasit cateva greseli(cele mai multe de ortografie, insa si vreo 2 de gramatica). Si totusi aceasta nu este o justificare pentru cei care au picat. Spun ca nu este nimeni in masura sa-i judece.
Toti romanii de calitate au emigrat si noi nu facem decat sa-i aratam cu degetul pentru ca au plecat undeva unde munca depusa de ei este apreciata la adevarata valoare. Judecam oamenii , ne facem prime impresii si apoi ii izgonim. Dupa moarte cerem drepturile pentru munca lor si aclamam ca avem romani ce ne-au facut mandri.Sunt atat de multi . Si toti se stabilesc in Vest. E o lume mai buna, o lume care le intelege geniul si le accepta si defectele. Pana la urma ce conteaza ca noi i-am expulzat, ca alte tari i-au adoptat, le-au oferit resursele necesare daca ei au sange de roman? Ce-i al nostru e al nostru. Ne asuman meritele pentru munca lor.
Avem pretentii! Si totusi, ne permitem noi sa fim pretentiosi?De ce suntem dezamagiti de generatia 2011 si de notele de la bac?Mi se pare normal sa nu treaca examenul anumite persoane. Cum sa iei 5 si sa nu stii sa desparti in silabe, sau sa faci un mini- eseu pe o anumita tema? In ziua de azi toata lumea se duce la facultate. Diploma de facultate e un accesoriu pe care toti si-l permit. Care mai este farmecul in a-ti pierde timpul tocindu-ti manecile noi camasi ,invatand intr-o biblioteca plina de carti ingalbenite si cu miros specific, daca oricine isi permite luxul de a termina o facultate?De parca diploma de facultate vine la pachet cu o cultura generala din mai multe domenii si cu studii intense intr-un anumit domeniu. Diploma de facultate iti ofera statutul de “om cu studii superioare”.Atat. Prea multi au diploma de facultate si nu au citit cel putin 10 carti de-a lungul vietii. Cati dintre cei care au terminat Psihologia stiu care este contributia lui Freud? Cati dintre cei care au treminat Finance stiu sa se descurce cu un radical.Cati dintre cei care au terminat Managementul stiu care este rata de inflatie in Romania?.Cati dintre cei care au terminat Relatii internationale/Stiinte politice/Studii politice etc stiu ce contributie a adus J.F Kennedy Americii? Cati din cei ce termina Sociologia stiu care este definitia din dictionar a “sociologiei”? Si intrebarile pot continua. Sunt convinsa ca numarul este infim. Iar multi ar sustine ca nu este necesar sa stii toate acestea. Posibil.Intr-un final, la ce-mi trebuie mie sa stiu ca J.F. Kennedy este primul presedinte care a castigat un premiu Pulitzer? Multi nu stiu ce este acela un premiu Pulitzer.
Ce satisfactie mai are un proaspat absolvent al unei facultati respectabile, cu putina experienta in domeniu, cu stagii de practica in strainatate , plin de dorinta si cu o viziune noua asupra problemei atunci cand i se spune ca este "supracalificat" pentru un anumit job? La ce il ajuta toate aceste valori intelectuale , cand societatea promoveaza valorile materiale?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu